söndag 17 januari 2010

Framtidens jobb

kommer i sektorer ingen av oss kan bestämma eller vara tvärsäkra kring. Men det jag är tvärsäker på är att Stockholm måste konkurrera med kunskap och inte låga löner.

Därför blir jag trött men inte förvånad när jag läser Per Gudmundssons raljerande om dataspelsindustrin i Svenska Dagbladet 1o januari. Det är en borgerlig inställning till det nya som inte är ny. Men vad som verkar gått Gudmundsson helt förbi är att svensk dataspelsindustri är i yttersta världsklass, har lika många anställda som den tyska och har utvecklats så snabbt delvis för att svenska elever lär sig tänka utanför ramarna i de flesta svenska skolor (se statistiken här).

Men vi måste investera i utbildning. Det är bra att det nu verkar finnas en samsyn kring att vi måste bli bättre på matte. Men jag tror att vi också måste bli ännu bättre på att koppla ihop estetiska ämnen, samhällsvetenskapliga och annat med matte och teknikkunskaper. Då uppehåller vi det starka läget Sverige har i en framtidsbransch.

3 kommentarer:

Jonas Svensson sa...

Helt rätt inställning till utbildningen. Bra sakkunskaper förlorar sitt värde om de inte kan sättas i relation till helheten.

Du borde länkade till texter du refererar till i bloggen (i detta fall svd-ledaren).

Annette Carnhede sa...

Helt rätt. Utbildning behövs. I ST:s undersökning "Framtidjobb i staten" visar det sig att staten behöver anställa över 13 000 personer de närmaste åren. De flesta är ersättningsjobb. Fler välutbildade, fler som doktorerat och de flesta i storstadsregionerna. Se vidare under www.st.org.

Carin sa...

Tack för tipset, här är länken till artikeln jag referade till - jag har mycket att lära om blogg världen!

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/nu-galler-pappaledighet-bistand-och-dataspel_4064255.svd

Skicka en kommentar