fredag 22 januari 2010

Hur kan lägre skatt innebära mer pengar till välfärden?

Idag skriver Fredrik Reinfeldt och Per Schlingmann på DN Debatt att "höjda löner behövs om vi ska klara välfärden". Jag håller helt med. Men jag undrar hur de har tänkt att det ska gå till när de sänkt skatterna med nästan 100 miljarder. Lönerna för lärare, vårdbiträden, sjuksköterskor, barnskötare mm betalas trots allt med skattepengar.

I Stockholm har Sten Nordin sänkt skatten med 60 öre. Det innebär mindre pengar till välfärden, och det får konsekvenser. Idag jobbar åtminstone 2900 personer färre i Stockholms välfärd, jämfört med 2006. Resurserna till t ex förskolan räcker inte till. Därför har den borgerliga majoriteten låtit barngrupperna växa. När socialdemokraterna styrde Stockolm minskade istället barngrupperna i storlek. Diagram som visar detta finns här.

Reinfeldt och Schlingmann skriver att "med en för stor barngrupp övergår pedagogik till förvaring" och att "personaltätheten måste vara så hög att alla barn blir sedda. Det är ett besked som Moderaterna måste kunna ge i hela Sverige". Men varför låter då Sten Nordin barngrupperna växa?

Intressant?

1 kommentar:

Bationi sa...

Man säger ju det man säger för att nå väljare sedan gör man ju det man gör för att passa hur man i verkligheten vill ha det.
Det är rätt patetiskt att höra att ni ännu inte förstått det här.
Varför tror ni (m) kallade sig för arbetarparti? För att fortsätta kampen för det goda arbetet med starka fackföreningar som kan se till att arbetare inte behöver lönekonkurrerar med varandra och som kan se till att jobben blir med bra löner, trygga och så vidare?

Förstår ni inte att Reinfeldt kallade sitt parti för ett arbetareparti för att nå våra väljare så att dom kan komma till makten och sedan göra det dom vill - krossa välfärdsstaten. Har ni inte läst hans bok "Det sovande folket"? En perfekt beskriving av vad dom gjort under sin mandatperiod och varför dom brinner för att göra det.

Eller varför tror ni Reinfeldt säger "Värna välfärden" när det handlar om att demontera den?
Jo, de säger vad som behöver sägas - rätt ord osv - för att vinna valet och sedan gör de det de vill göra.

Ni förlorade valet förra gången för att ni inte tog itu med högerns Orwellianska språkbruk DÅ och fortfarande IDAG är det alldeles för mycket "Vaffö gör di på detta viset" över er.

Läs Reinfeldts Det sovande folket, Läs professor George Lakoffs böcker - tex Moral Politics eller läs någon av de böcker som kommit på svenska "Åtta år med Reinfeldt", Trondheimsmodellen, eller "George W. Reinfeldt, konsten att göra en politisk extreme makeover".

För att vinna valet måste ni inte bara ha nya idéer utan också ta itu med högerns Orwellianska sätt att prata och nå ut till väljarna vad det är som skiljer blocken åt i form av djupa grundläggande värderingar genom att få igång en ideologisk debatt.

När väljare fattar att högern står för ett hårt icke-empatiskt samhälle där allt ska omvandlas till pengar kommer de att dra öronen åt sig och komma till er.

Skicka en kommentar