måndag 25 januari 2010

Stockholmsarenan

Jag tycker det är jättekul att snart börjar nya Stockholmsarenan byggas precis söder om Globen för att vara klar vid årsskiftet 2012-2013. Det bluir en arena som attraherar större internationella sport- och kulturevenemang. Här är vi socialdemokrater eniga med den borgerliga majoriteten i Stadshuset.


Men jag börjar bli riktigt trött på att borgarna gång på gång hävdar att Stockholmsarenan inte kommer att kosta stockholmarna någonting – att projektet skulle vara ”skatteneutralt”. Senast förra veckan i SvD 20 januari.

Till att börja med finansieras arenan – som totalt beräknas kosta 2,7 mdr − till del av att staden säljer mark och byggrätter. Resten ska finansieras av ett intäktsöverskott – beräknat till en bra bit över 100 mnkr per år – från AEG som kommer driva arenan. Experter med erfarenhet av stora arenaprojekt har höjt ett varningens finger för att intäktskalkylerna är för optimistiska. De 45 arrangemang per år som ska ge tillräckliga intäkter borde egentligen vara dubbelt så många för att skapa en sund ekonomi, säger till exempel experten Sven-Åke Wilkers i SvD.

Återigen, jag vill också att den nya Stockholmsarenan byggs men det är snudd på ohederligt att garantera våra skattebetalare att detta kommer att vara gratis. Alla vi Stockholmare betalar både genom att upplåta gemensamt ägd mark och kanske också genom andra medel i framtiden.

Så tala klarspråk, Sten Nordin och Madeleine Sjöstedt – jag tror de flesta stockholmare klarar av att höra det.

http://www.stockholmsarenan.se/

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Carin, vet att du är en idrottsvän men behöver Stockholmsområdet verkligen två nya stora inomhusarenor, vi har ju även Globen sedan tidigare? Är det bästa användningen av våra gemensamma resurser?
Kommer vi som bor söder om Globenområdet att kunna ta oss fram om det är 45 000 människor som samtidigt ska åka från Globen och nya arenan?

Carin sa...

Hej,
ja, jag är idrottsvän men jag är också evenemangsvän! Nya arenan vid Slakthusområdet ska ju vara lika mycket en arena för musik, andra julturevenemang som idrott.

Jag håller verkligen med om att det inte får bäli för många arenor. Det är inte kommunal viktig versamhet att lägga pengar till drift av arenor. Men idag har vi lite för lite möjlighet till inomhusevenemang med många åskådare.

Trafiksituationen måste verkligen lösasa på etty sätt som kan fungera. Nya arenan ligger nära 4 tunnelbanestationer inte bara 2. Det måste byggas någon gångbro till över Nynäsvägen, lösa med parkerinsplatser men framförallt se till att kollektivtrafiken blir tillgänglogare åt alla håll.

Johannes sa...

Vad är den här arenan ämnad för? Varken Hammarby eller Djurgården ser denna arena som ett idealt alternativ. Pengar som borde gå till klubbarna går istället till AEG.

Med andra ord får vi en ny "Globen-situation" där fotbollsklubbarna, likt ishockeyklubbarna, får ockerhyror och landsortsklubbarna glider förbi i arenor där de kan tjäna pengar. Inte undra på att Djurgården redan från början sagt att hyra in sig på en arena inte är något alternativ.

Vill socialdemokraterna i Stockholm att staden ska ha framgångsrika idrottsklubbar kommer det inte i längden att fungera med detta arenamonopol vid Johanneshov.

Skicka en kommentar