onsdag 20 januari 2010

Ungdomsarbetslöshet

På väg till Hjulsta, avslutade dagen igår i Rinkeby för att träffa ungdomar och värdar. Arbetslösheten är skrämmande hög bland 18-24 åringar (se här) och om inte dessa unga vuxna får möjlighet till jobb eller studier delas Stockholm upp ännu mer. Diskriminering, trångboddhet som gör det nästan omöjligt att få lugn och ro kombinerat med en känsla av att inte behövas gör att man känner sig ickeönskad. Vi måste vända detta. Praktikplatser, utbyggd komvux och ett fördomsfritt samhälle är viktiga delar av lösningen.

Träffade också unga människor som åker över halva stan och länet för att plugga. När de är klara måste det finnas jobb. Och man får inte diskrimineras pga sitt namn.

Nej, Stockholms tillväxt behöver alla talamger. Det är slöseri med människor och spel med Stockholms framtid att inte satsa på t ex Komvux.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Innan man fixar praktikplatserna Karin, kanske man skulle se till att fixa några nya arbetsplatser att inrätta de förra på? Och innan man satsar på Komvux kanske man skulle sats på en skola som lär ut saker så att Komvuxbehovet dämpas?

Carin sa...

Vi måste göra båda delarna. Jobba för att fixa nya jobb men samtidigt ordna effektivare praktikplatser. Vi måste få fler arbetstillfällen till Stockholm och därför är jag besviken på att borgerligheten inte bedriver någon näringspolitik, varken i Stockholm eller Sverige.

Och Komvux är ju ofta ett komplement för personer som valde en utbildning som inte ledde till jobb eller som har en för gammal utbildning. Så även här måste man göra både och. Grundskolan ska vara så bra att ingen elev går ut med ig i kärnämnena. Men vuxenutbildning kommer behövas ändå.

CArin

Skicka en kommentar