måndag 15 februari 2010

Allt färre behöriga till gymnasiet

Igår berättade Rapport om att allt färre niondeklassare blir behöriga till gymnasiet. I invandrartäta förorter i hela landet går utvecklingen åt helt fel håll. Diagrammet visar hur andelen behöriga till gymnasiet har förändrats mellan 1998 och 2008. I Rinkeby har man lyckats öka andelen behöriga, men i alla andra Stockholms-stadsdelar som ingår i SCB:s LUA-statistik har behörigheten istället sjunkit.
Klicka på diagrammet för att göra det större.

2 kommentarer:

Hibo Salad Ali/SSU Upplands-Bro sa...

Behörigheten, viljan, entusiasmen och nivån på svensk undervsining är skrämmande låg. Som en nuvarande högskoleelev, på väg att byta till en institution i USA, har jag sedan min gymnasietid förfärats över hur utveckling går i landets alla akademiska instituioner.

Anonym sa...

Hej,
Behörigheten till gymnasiet har minskat med 12 %
senaste året. Sedan 2006 har situationen i detta avseende förvärrats år från år, mer än någon tidigare period.
Det innebär ett obestridligt misslyckande för alliansens skolpolitik. Att lärarna 2006 började sätt lägre betyg är en obevisad förklaring som är föga trolig. Lärartätheten är viktig, men har inte ändrats nämnvärt under perioden. Vad som däremot skett rent strukturellt är en fortsatt segregering, med fler privatskolor och utarmade förortsskolor som kommer in i en negativ spiral.
En direkt följd av skolprivatiseringarna.
Detta borde inte de styrande komma undan med.
Detta borde komma fram i skoldebatten.

Skicka en kommentar