lördag 20 februari 2010

Barnfattigdom

I stockholm är uppväxtvillkoren enormt olika. Mellan stadsdelar, mellan familjer. I vissa familjer har man råd att åka till fjällen och solen på vintern och möjlighet att ge sig av till ett eget sommarställe på vintern. Andra har aldrig råd att åka varken till fjällen eller värmen och absolut inte tillgång till ett eget sommarställe. De flesta familjer befinner sig någonstans mittemellan i sina ekonomiska möjligheter.

Men de barn som växer upp i fattiga faniljer i Stockholm har också helt andra utmaningar i sin vardag. det är trångt hemma, man bor tre, fyra barn i samma rum. Ibland bor man flera familjer i en trerummare, eller ännu trängre. I det trångbodda Stockholm är det väldigt svårt för barnen att läsa läxor, få lugn och ro när man ska sova eller helt enkelt få möjlighet till ett eget hörn. För dessa barn är det ännu viktigare att det finns möjlighet till läxläsning i skolan, att fritidsgården finns nära och är öppen på tider då man får gå dit. Och att det finns fritidsaktiviteter som man har råd med.

En bra skola för alla barn är alla dessa barn. Jag blir därför förbannad när jag ser siffrorna på skillnader i hur mycket ökade anslag skolor fått under denna mandatperiod. Östbergaskolan fått en ökning med 6,3 % mellan 2006-2010, Äppelviksskolan en ökning med 10.3%. Den typen av resursfördelning ökar skillnaderna i Stockholm. Det är nog så att Äppelviksskolan behöver sitt påslag men Östbergaskolan skulle också behövt minst samma påslag för att ge eleverna den uppmärksamhet som behövs.

Borgerligheten i Stockholm har gjort ett val, man har sänkt skatten, har därmed mindre pengar att fördela. Då räcker det inte till alla skolor. Och den prioritering man gjort är på skolor i områden där mycket få barn lever i fattigdom. Nej, vi kommer våga uppehålla en skattenivå som räcker för att skolor i Stockholm ska ha resurser så att man har råd med läxläsning, längre öppettider, och fler anställda där det behövs.

Bara genom att satsa på utbildning för alla får Stockholm nya möjligheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar