fredag 26 februari 2010

City om biblioteksnedskärningar

Igår skrev tidningen City om att Stockholms stadsbibliotek tvingas skära ner 16 heltidstjänster under 2010 för att klara den besparing på 16 miljoner kronor som den borgerliga majoriteten i Stadshuset har beslutat om. Detta efter att biblioteken redan under 2009 tvingades säga upp 24 personer.

Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt har på sin blogg den 18 januari skrivit att ”den som vill skära på biblioteken ska rösta på oppositionen”. Det rimmar illa med vad som nu händer.

2 kommentarer:

Lotta Sandin sa...

Det är genuint sorgligt att man prioriterar skattesänkningar framför biblioteken. Här i Panama finns bara ett enda bibliotek i hela nationen, och det är uselt. Varken barn eller vuxna läser och för oss blir det bara mer och mer uppenbart vilka effekter det har på hela samhället. Avsaknaden av kultur gör att så många människor aldrig har en chans till ett bra liv. Utan ett bra språk och utan att vara kreativ har de inte en chans. Stå på dig Carin, biblioteken är en hörnpelare i ett jämlikt Stockholm!

Erik Jennische sa...

Hej Carin
2002 när folkpartiet styrde kulturnämnden förra gången, hade biblioteken i Stockholm en budget på 235 mkr.

2006, det senaste året som socialdemokraterna skrev budgeten, hade bibliteken 223 mkr. I år har biblioteken 278,2 mkr i budget. Varför skulle det bli annorlunda om ni kom till makten igen i höst?

Läs mer här
http://madeleinesjostedt.wordpress.com/2010/01/18/den-som-vill-spara-pa-biblioteken-ska-rosta-pa-oppositionen/

Erik Jennische
Kultur- och idrottsroteln i Stockholms stadshus

Skicka en kommentar