onsdag 3 februari 2010

Grattis

Igår fick rockgruppen Mando Diao ta emot regeringens musikexportpris för 2009. Det är ett pris som instiftades under den socialdemokratiska regeringen för att uppmärksamma en av senare års största exportsuccéer, det svenska musikundret. Band som Abba, Roxette, Ace of Base, Cardigans, Soundtrack of our lives och många många fler har gjort fantastiska insatser, inte bara för musikten utan också för Sverige internationellt.

Om man backar bandet och frågar sig varför svensk musik har gått så bra så är ett av svaren den svenska musikskolan, som har utvecklats till en kulturskola men höga ambitioner. Här får unga chansen att utvecklas inom bland annat musik, teater och dans. Här läggs förutsättningar för skapande och självutveckling. Därför är jag också så kritisk när jag ser hur borgerligheten här i Stockholm drar ned på kulturskolans verksamhet och höjer avgifterna. Under 2007 gjorde man sig av med 30 pedagoger och miste 14 000 deltagare pga avgiftshöjningarna. Inför 2010 har man skurit ytterligare 5 mnkr och vill lägga ned "vår teaters" anrika scen i Högdalen.

Vi vill istället rusta upp kulturskolan och föreslår 7,5 mnkr mer till verksamheten för att bland att sänka avgifterna. Tillsammans med Leif Pagrotskys löften om 25 mnkr för en bra kulturskola över hela landet är det inte svårt att se hur olika de politiska blocken ser på barn och ungdomars tillgång till bra kulturverksamheter.

Återigen stort grattis till Mando Diao och till alla svenska artister som är en del av det svenska musikundret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar