onsdag 17 februari 2010

Tuffare krav för att få stöd för äldre

Idag avslutade SvD sin uppmärksammade granskning av äldreomsorgen i Stockholm. Det är uppenbart att det inte står rätt till. Brukare, personal och chefer i hemtjänsten beskriver att allt mindre tid ägnas åt de äldre. Och detta som en direkt effekt av de tuffare biståndsbedömningarna från Stockholms stad. En chef inom hemtjänstenskriver följande i ett mail till SvD :" Biståndshandläggaren kör insatsen genom sin räknesnurra med schabloner och vi får en beställning på insatser med maximal tidsåtgång. Ofta så noggrant uträknat att två decimaler behövs för att ange hur lång tid insatsen får ta."

Även i det ökade antalet Lex Sarah anmälningar som kommer in vittnar personalen om att deras möjligheter till egna initiativ har minskat kraftigt på grund av chefer som tvingas jaga kostnader. Det är fullständigt ovärdigt att beräkna tiden i minuter som personalen spenderar med de äldre. Här krävs uppenbarligen både mer tid och mer personal men framförallt biståndsbedömningar som ser till de äldres behov. Men idag tvingas man anpassa biståndsbedömningarna till en krympande budget eftersom borgerligheten väljer att prioritera skattesänkningar före god kvalite i äldreomsorgen.

26 februari besöker jag Årsta hemtjänst för att bilda mig en egen uppfattning. Återkommer med ett inlägg om denna oerhört viktiga fråga då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar