lördag 6 februari 2010

Idrott och vinter och jämställdhet

Det pågår just nu en ordentligt diskussion om staden borde värma någon av de konstgräsplaner som också har värmeslingor. Hittills har staden vägrat värma Stadshagen vilket leder till att Djurgårdens allsvenska damlag inte kan träna på plan. Det betyder mycket sämre förutsättningar för dem än för de flesta andra allsvenska damlag. Till detta kommer att en hel del ungdomslag skulle tränat där om möjligheten funnits. Jag har sett en uppgift om att 20 lag ska träna där om det inte varit fullt med snö på planen.

Självklart måste vi väga energieffektivitet och idrottsmöjligheter mot varandra. Men det är inskränkt att säga att fotboll i framtiden ska vara enbart en sommarsport och bandy ska bara spelas på de vintrar som vi har frysgrader under många dagar i följd. I Katrineholm har man ett system med att värmen från somrar lagras för att värma upp konstgräsplaner på vintern, man använder också överskottsvärmen från konstisytor till att värma konstgräs. Det är nytänkande och energieffektivt. I onsdags behandlade kommunstyrelsen i Stockholms stadshus ett liknande förslag från socialdemokraten Malte Sigemalm.

Det är trist att den borgerliga majoriteten verkar ha en annan syn. Man ser inte att det finns möjlighet till nytänkande och effektiva energiinvesteringar utan väljer istället att sätta idrotter mot varandra och låta bli att lyssna.

Märkligast av allt i frågan om Stadshagen är att Idrottsborgarrådet tycker att det är bra med uppvärmt Grimsta för det allsvenska BP (herrlag) men struntar i det allsvenska damlaget Djurgården. Borgerliga jämställdhetsprioriteringar??

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är inte bara DIF dam som drabbas. Det är också ditt lag - Bajen!!! Hjälp de båda klubbarna att driva på om snöröjning!

Carin sa...

Jajemensan! Jag driver på på olika sätt - skicka gärna in en bild på oröjda omgivningar.

Skicka en kommentar