torsdag 25 februari 2010

Riv upp skolvalssystemet


ABC och DN har rapporterat om det nya skolvalssystemet till förskoleklass. Nyordningen har inneburit att föräldrar inte kan veta vilken skola deras barn hamnar i, att syskonförturen och att man automatiskt har en plats i en närliggande skola försvinner. Jag tycker systemet verkar ha skapat oro och problem i en större omfattning än det löst. Och framförallt oklarheter.

Jag har bett våra representanter i utbildningsnämnden att ta upp frågan snabbast möjligt, hitta en acceptabel lösning för nu och sedan gör en omstart där systemet leder till att föräldrar och barn känner sig tillfreds med hur fördelningen sker.

Vi hade för bråttom när vi tittade på frågan då beslutet togs och nu är det mer än dags att göra om och göra rätt. Det kommer dock att ta en lite stund att utreda varför jag ockå har bett mina partikompisar att titta på hur man ska lösa årets intagning.

2 kommentarer:

Anonym sa...

TACK,Carin!
Mina barn är jätteledsna för att de nu kanske inte kommer att hamna på samma skola och jag själv är orolig för hur vår familj ska få tillvaron att gå ihop rent logistiskt med hämtningar och lämningar på olika skolor, olika studiedagar osv. Alla jag talar med tycker denna förändring är helt vansinnig, kanske rentav en framtida kvinnofälla, då många kvinnor redan idag tjänar mindre och blir de som kommer att få avstå arbetstid för att få vardagen med små barn till och från olika skolor att gå ihop. Talar man med lärare så ser ingen fördelarna med det nya intagningssystemet. Närhetsprincipen känns långt mer godtycklig än syskonförturen någonsin var, och blir mycket snårigare och svårare att tillämpa på ett korrekt sätt. Rektorerna får ett tufft jobb (vilket många av dem förresten redan har så det räcker...).

Dessutom - varför ska bara barn i kommunala skolor drabbas av denna regelförändring? De som har sina barn i privata friskolor kan lugnt konstatera att deras yngre barn kommer in utan problem, eftersom såväl syskonförtur som kö får fortsätta tillämpas där. Vi som valt att stödja kommunala skolor genom att placera våra barn i sådana får nu istället våra ben undansparkade, då de yngre syskonen som ska in i skolan fr.o.m. i år behandlas totalt respektlöst.

Vi hoppas verkligen på dig.
Mvh
Maria, Mamma i Sthlm

Anonym sa...

Vi hoppas av hela våra hjärtan att det hinner bli en ändring innan höstens intag. Den här regelförändringen sätter stora avtryck i vår familj om det nu blir så att vi får barnen på olika skolor! Man har inte alls tagit hänsyn till familjen och dess logistik och trygghet vilket är förkastligt! Vi hoppas på dig Carin!

Mamma och Pappa i Älvsjö, Stockholm

Skicka en kommentar