onsdag 17 mars 2010

Sjuka uppmanas att gå till socialen

Enligt Försäkringskassan skulle 1 608 personer i Stockholms stad utförsäkras från och med 1 januari 2010. Många av dem ansåg sig vara för sjuka för att kunna jobba. Enligt Ekot visar det sig nu att enda sättet för dem att kunna ansöka om förlängd sjukpenning är att avstå från att skriva in sig vid Arbetsförmedlingen och ansöka om socialbidrag i väntan på beslut.

"Skulle det vara så i slutändan att man behöver komplettera upp sin inkomst så är det ju försörjningsstöd som gäller", säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson till Ekot. Precis som Veronica Palm skriver: "För andra gången på två veckor uppmanar landets socialförsäkringsminister människor som drabbas av den raserade sjukförsäkringen att gå till socialen."

Att ta emot ekonomiskt bistånd innebär helt andra villkor än att leva på sjukpenning eller a-kassa. I Stockholm innebär det bland annat att om man bor i bostadsrätt, vilket inte är ovanligt här, så måste man sälja den om man behöver ekonomiskt bistånd i mer än tre månader. Med tanke på hur svårt det är att få bostad i Stockholm kan detta innebära en katastrof för den som haft oturen att bli sjuk. Hela livet slås i spillror. Jag tycker det är ovärdigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar