fredag 23 april 2010

Besök på Transit i torsdags!

Igår besökte jag för andra gången Transit Kulturinkubator vid Telefonplan, denna gång tillsammans med Thomas Bodström. Transit stödjer kulturentreprenörer att utveckla sina verksamheter. På plats träffade jag bland annat Annamaja Segtnan som utvecklat en spännande mobil ekotoalett för framställning och användning i Indien.

Jag har under den senaste tiden träffat företagare från flera kreativa näringar, bland annat dataspelsbranschen som arrangerade ett seminarium här i Stadshuset den 21 januari. Det slår mig varje gång vilken en oerhörd innovations- och utvecklingslusta som finns bland dessa människor och de kreativa näringarna växer så det knakar i Stockholm. Redan 2004 arbetade 40 000 människor i länet i kreativa yrken, motsvarande 5% av den dagarbetande befolkningen.

Det är ingen slump att Stockholm är ett bra ställe för kreativa människor och företag. Den uppmärksammade amerikanska professorn Richard Florida brukar tala om de tre ”T” som utmärker kreativa miljöer: talang, teknik och tolerans. Stockholm har allt detta. God återväxt på kreativ talang via en skola, kulturskola och högre utbildningar som uppmuntrar fritt tänkande och skapande. Stockholmare är duktiga på att utveckla och ta till sig ny teknik. Och inte minst har vi i generationer byggt en välfärd som skapar en tolerant stad.

Jag upplever dock att mycket av detta står på spel idag med en bakåtsträvande skolpolitik, nerdragningar i kulturskolan, undermåliga satsningar på utvecklingsbranscher och växande klyftor mellan människor och stadsdelar. Stockholm kan bättre. Om vi socialdemokrater vinner makten i höst ska vi satsa närmare 500 miljoner kronor mer på skolan, stärka kulturskolan och återinföra det socioekonomiska perspektivet i hur vi använder stadens pengar i alla verksamheter för att minska klyftorna.

Jag vill även öka satsningen på Telefonplan som kreativt kluster. Och i vår kulturbudget finns redan pengar avsatta att stödja Transit Kulturinkubator att ytterligare skjuta på det kreativa företagandet i Stockholm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar