torsdag 8 april 2010

Regeringen gynnar de rikaste

En procent av befolkningen har en årsinkomst på en miljon kronor eller mer. Enligt riksdagens utredningstjänst har denna grupp tillsammans fått 3,6 miljarder kronor genom regeringens politik.

Det är nästan lika mycket som de 25 procent som tjänar minst har fått dela på (3,7 miljarder kronor).

Den procentenhet som tjänar mest har alltså ensam fått lika mycket av den borgerliga regeringen som de 25 procent som tjänar minst.

Mer i SvD, i GP, i AB, i DN och på s-buzz, hos Johan Westerholm och på Alliansfritt Sverige. Fler intressanta och rödgröna bloggar på Netroots.

7 kommentarer:

Wonder Warthog sa...

När det regnar flyglar från himlen har den fattige inga noter... hur många som har fått det sämre förtäljer dessa siffror tråkigt nog inte ..

Sven-Eric sa...

Siffrorna talar för sig själva. Det råder inget tvivel om att de rika har fått det allt bättre under alliansregeringen. Man behöver bara titta på vad den förändrade fastighetsskatten har fått för konsekvenser. Utförsäljningen av statliga företag - som generata stora inkomster till statskassan - har fått bidra till skattesänkningar. Dessa är dessutom ofinansierade. Alltsammans har man försökt dölja med socialdemokratisk retorik i "bästa" Schlingmannförpackning.

Anders sa...

Carin du skriver inte hela sanningen eftersom du nämner inte alla låginkomstagare såsom undersköterskor, byggare, handels anställda mfl har fått mer än 18.000 kr per år i sänkt skatt rent i handen dvs i många fall en månadslön. Det är självklart att höginkomstagare som hela tiden betalat mest i skatt också får större effekt vid en sänkning. Dessutom har inte höginkomstagarna haft samma skydd vid sjukdom eftersom dom ligger långt över maxtaket för sjuksförsäkring. Nu tycker sossar att de som tjänar över 30.000 kr är höginkomstagare , fast verkligheten ser annorlunda ut. Det är oseriöst att inte redovisa verkligheten som den är och enbart ta en del som passar sossarnas politik och ditt inlägg.
En sak vet vi alla fall, den socialdemokratiska poltiken har gjort majoriteten av svenska fattiga det publicerdes en rapport om detta rätt nyligen.

Susanne sa...

De som tjänar 1 miljon eller mer om året har fått precis lika mycket skattesänkning som de som tjänar 380 000 eller mer, vilket är en månadsinkomst på drygt 30 000 kr. Om man tjänar 30 000 kr i månaden är man inte rik!!

Daniel sa...

Om den gruppen fått 3,6 miljarder kronor genom regeringens politik kan man bara fantisera om vilka enorma summor den procenten måste bidra med i skatter...

Carin sa...

Den borgerliga regeringen bedriver helt enkelt en väldigt traditionell höger politik. Man sänker skatterna för de rikaste så att de rikaste ska konsumera mer vilket ska leda till fler jobb åt de fattigaste och de som är arbetslösa. Jobb med lägre löne nivåer och osäkrare anställningar eftersom regeringen valt att sänka a-kassan och förändra arbetsrätten. När a-kassan sänks och arbetslösa ska ta jobb till 80 % av a-kassenivån så sänks helt enkelt lägstalönerna i Sverige ganska rejält.

Politiken handlar om att de som har ska få det bättre nu för att de som inte har (kanske) ska få det bättre sen. Traditionell trickle down politik som mycket sällan om ens någonsin har fungerat tidigare.

Arne Roland sa...

Hästskitsteoremet
"Om man ger hästarna bra med havre blir det
mera hästskit somparvarna 
kan picka i och livnära sig på."

En sentens tillskriven John K Gailbrith
amerikansk nationalekonom, författare och debattör


Kom att tänka på detta apropå högeralliansens politik.

Skicka en kommentar