tisdag 11 maj 2010

1,2 procent av Stockholms hushåll får höjd fastighetsskatt

Idag skriver DN under rubriken "Ny skatt slår hårt mot Stockholm" att de rödgrönas förslag på ny fastighetsskatt drabbar "många normalstora villor i Stockholmsområdet".

I sammanhanget kan det vara bra att känna till att det är mycket få hushåll i Stockholms stad som kommer att få höjd fastighetsskatt med de rödgrönas förslag - närmare bestämt 1,2 procent av alla hushåll.

Den nya fastighetsskatten föreslås införas för de villor som har ett marknadsvärde över 6 miljoner kronor, vilket motsvarar ett taxeringsvärde på 4,5 miljoner kronor. Skatten blir 1 procent av taxeringsvärdet som överstiger 4,5 mnkr. För alla med ett lägre taxeringsvärde än så blir skatten oförändrad.

Det genomsnittliga taxeringsvärdet för fristående villor i Stockholms stad var 3,1 mnkr år 2009, enligt SCB. År 2009 fanns det 4 964 småhus med ett taxeringsvärde över 4,5 mnkr i Stockholms stad. Det motsvarar 1,2 procent av alla hushåll i staden.

Mats Engström skriver också. Intressant?

4 kommentarer:

Raymond Svensson sa...

Hej Carin, när verkligheten når fram till de rödgrönas talespersoner då ligger inte politiken fast. Östros vill ju redan höja gränsen, drygt en vecka efter det att budgetalternativet presenterades. (MP)s taleskvinna Mikaela Valtersson förslog förra veckan att man kan ju låna till skatten om man inte har råd. Politik, men inte långsiktigt hållbar.

Gianni sa...

Folkhemmet blir överklass

Josefin Strömerg sa...

"DN skriver idag om Göran som drabbas av oppositionens förslag på höjd fastighetsskatt. Han kommer tvingas betala 17 410 mer i skatt med oppositionens politik, vilket totalt blir nästan 24 000 kronor per år."

Anders sa...

Om det nu är så att det endast är 1,2% drabbas varför inför skatten överhuvudtaget? Jo därför att den riktar sig och drabbar enbart svenskar som troligen inte röstar Röd-Grönt dvs en rent diskriminerande skatt. Det är otroligt att ni Röd-Gröna ens funderar i dom banorna.

Skicka en kommentar