tisdag 11 maj 2010

Fräscha toaletter i skolan borde vara självklart

De senaste dagarna har medierna rapporterat om att var femte elev aldrig går på skoltoaletten på grund av att toaletterna är för smutsiga. Lars Stjernkvist (S) i Norrköping kommer att tillsätta en toalettkommission och i Göteborg satsar (S) pengar på att rusta skolmiljöerna, framförallt toaletterna.

Skolan är elevernas arbetsmiljö och det är kommunens ansvar att se till att skolorna har tillräckligt med resurser för att hålla toaletterna rena, hela och fräscha. Ingen elev ska känna motstånd mot att gå på toaletten i Stockholms stads skolor på grund av otillräcklig städning, dålig hygien eller att dörrlåsen till toaletterna inte fungerar ordentligt. Jag tycker att det är hög tid att tydligt garantera fräscha, rena toaletter till alla elever.

Vad kan en sådan garanti innebära?
- Först bör man undersöka situationen på de kommunala skolorna och ta reda på vilka insatser som bör göras. Renoveringsbehovet för toalettutrymmena bör särskilt ses över.
- Klotter och förstörelse på skoltoaletterna bör åtgärdas omgående, helst inom 24 timmar. Det kan motverka vidare vandalisering.
- Toaletterna ska städas minst en gång om dagen, och flera gånger om dagen vid behov.
- Toaletterna ska kännas rena och fräscha och ska alltid vara utrustade med fungerande låsanordningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar