fredag 18 juni 2010

400 barn på Södermalm utan barnomsorg

För några veckor sedan presenterade vi i (S) i Stockholm våra vallöften om förskolan. Förutom att minska barngruppernas storlek vill vi också förbättra barnomsorgsgarantin. Till skillnad från i dag vill vi att barn ska garanteras plats i sin hemstadsdel inom tre månader - inte var som helst i staden - och att staden ska ordna annan barnpassning om den inte klarar av åtagandet. I dag sker ingenting om ett barn inte får plats i tid. För att klara detta är vi beredda att öka takten i utbyggnaden av förskolan och även i vissa fall sätta av mer resurser för att klara lokalhyror i attraktiva lägen. Den strategi som de borgerliga använder i dag - att bara försöka få in fler barn i varje förskola - sänker kvaliteten i verksamheten och är inte hållbar i längden.

Det här med att få rätt plats i rätt tid är ett stort problem i Stockholm i dag. På ett möte i Hammarby sjöstad i förra veckan redovisade Södermalms stadsdelsförvaltning att det för tillfället saknades hela 400 platser till barn som hade augusti eller september som garantimånad. Att inte veta om ens barn får plats eller ej orsakar naturligtvis mycket oro och försvårar många familjers planering. Därför är det ett stort misslyckande för de borgerliga, som jag tror att vi kan vända med en högre utbyggnationstakt och i sista hand tillfällig barnpassning i de fall där vi trots alla ansträngningar inte lyckats klara garantin. Det är en politik som gör att föräldrar kan känna sig trygga och planera för framtiden. Men det är också en politik för att säkra kvalitet och små barngrupper i förskolan.

Läs mer om vår politik för förskolan på socialdemokraterna.se.

1 kommentar:

Anonym sa...

Carin, I Din värld är det "400 barn på Södermalm utan barnomsorg" - i den verkliga världen finns det stora förhoppningar att klara barnomsorgsgarantin!
Carin, Du har ju lovat att ha en högre utbyggnadstakt. Varför sade då socialdemokraterna och de övriga oppositionspartierna igår nej till möjligheten att öppna 50 nya förskoleplatser på Södermalm?
Ha en skön sommar!
Hälsningar
Margareta Björk (M)
ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd

Skicka en kommentar