lördag 5 juni 2010

Studenter ska självklart få åka studentflak i Stockholms city

Enligt uppgifter i media har Trafikkontoret vid Stockholms stad meddelat att det från och med måndag är förbud för studentflak i Stockholms city på grund av alla vägbyggen. Beslutet är uppseendeväckande eftersom skolavslutningar skett vid den här tiden många, många år tillbaka och Stockholms stad har alla möjligheter att planera vägbyggen för att minska krockar med exempelvis skolavslutningar. Självklart ska studenterna vid Stockholms skolor få åka studentflak i Stockholms city vid examen - naturligtvis under förutsättning att det sker på ett säkert sätt. Allt annat är att bryta mot gamla och av många uppskattade studenttraditioner.

Läs mer på DN.se, SVD.se och P4 Stockholm.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, snälla, snälla, kan du försöka rädda vårt flakfirande, du som ändå är politiker och verkar ha mer makt än oss "oviktiga" (enligt Stockholms stad) studenter! Detta var ju något jag hade sett fram emot sen jag såg det första flaket åka igenom sergels torg. Nu är jag inte alls lika super exalterad!

Christina sa...

Det är ju uppenbart att man på trafikkontoret planerat uselt. Och detta får ungdomarna ta stryk för. Riktigt riktigt lågvattenmärke.

Gösta sa...

... och självklart kommer man att fullständigt ignorera förbudet. Dels så kan man planera byggen bättre, absolut. Sen är ju frågan varför Kronprinsessan och hennes gemål kan få lamslå hela Stockholmstrafiken i dagar, men inte studenter under några timmar? Jag tycker att det är rent utsagt vidrigt av Trafikkontoret.

FVHC sa...

Ett lastbilsflak med supande,
skrikande ungdomar som i många
fall inte har åldern inne att
dricka alkohol...
Är det att ta politiskt
ansvar, Carin?

Anonym sa...

Håller med dej! Dessutom djupt orättvist mot de studenter som går ut nästa vecka med tanke på att förra veckan var det ok!! Kan inte du göra något som borgarråd? Hur kan de besluta detta "så här mitt i" firanden? Om, jag säger om, det ska bli en ändring av beslut borde det i rimlighetens och rättvisans namn gälla från nästa år. Dessa studenter kommer att rösta för första gången i år. Hur tänker de nu? Var är stödet?

Hans Nilsson sa...

Katastrof Carin,
Välkommen till innerstan för att lyssna och lukta på (!) eländet. Detta är ingen tradition värd namnet och ännu mindre att vidareförmedla till andra unga.

Anonym sa...

Hej Carin!
Jag har inget emot att man förbjuder studentflak i Stockholms city, men det är ju märkligt att det tas ett beslut mitt under studentperioden. Dessutom så kommer det inte att gälla förrän i slutet av nästa vecka, vilket innebär att förbudet endast slår mot de cirka 20% som har sin student kvar.Varför kan man i den politiska världen ha lite mer framförhållande? Min student köpte in sig på en plats på ett flak i september förra året och förväntar sig att få åka i centrala Stockholm.
Vi hoppas på lite eftertänksamhet bland politikerna.
Mvh, Studentpappa

Carin sa...

Jag tycker också att det är märkligt att göra det mitt i studentperioden. Unga människor som har en härlig tid ska kunna ha det.
Men självklart ska regler följas om hur många man får vara, hur flaken ska vara konstruerade osv. Annars kan det bli farligt för alla, studenterna på flaken, bilister och vi andra som rör oss i innerstaden.
Och jag hoppas också att studenterna tänker sig för och håller igen på alkoholen.

Micke sa...

Ja du Carin Jämtin jag hoppas att du tar ansvaret om någon blir alvarligt skadad når dom åker på studentflak. Det har ju redan varit några incidenter när dom hoppa upp och ner från flaket. Tar du ansvaret om det blir att någon arg bilist gör något dumt när dom får ölburkar slängda på bilen? Tar du ansvar om någon fotgängare gör något dumt för att den blir nedstänkt av öl och annat drickbart dom har på flaket?. Det är ju bra att dom korkar igen hela staden eller hur? Hur är det föresten får man dricka alkohol på dessa platser? eller hjälper du till att begå brott? Ja du Carin Jämtin min röst får du ju iallafall inte.

Fredrik Gillving sa...

Carin menar du på fullt allvar att du hoppas att studenterna tänker sig för??? Jag vet inte vart din arbetsplats finns, men uppenbarligen långt från de vägar studentflaken tar annars skulle du förstå hur pinsamt dåligt ditt uttalande stämmer med verkligheten. Välkommen att sitta och jobba på Kungsgatan nästa vår så kanske du ändrar uppfattning om huruvuda denna "tradition" bör tillåtas fortsätta. Jag gick ut skolan 1984 och då fanns det väl också ett och annat lasbilsflak modell mindre med de närmasta vännerna och kanske familj åkte med, men jag har svårt att se det trevliga i hur detta har urartat. Det finns säkert en tradition med i bilden på så sätt att man åkt lövat flak som student sedan långt tillbaks, men tyvärr har denna i grunden rätt trevliga "tradition" nuförtiden urartat i fylleorgier där man tävlar om vem som kan låta mest. Ytterst störande för de som jobbar utmed exempelvis Kungsgatan och för alla stackare som fastnar i trafiken. Men det är klart Carin att det är viktigare att värna "traditionerna", så låt det fortsätta eskalera tills det inträffar dödsolyckor så får vi se vad du tycker då.

Mvh

/Fredrik

Anonym sa...

Det kan knappast var så stor tradition att åka på flaket som att man förbjudit skolavslutningar i kyrkan. Den traditionen har funnits så länge skolan har funnits i Sverige.
Alla är välkomna i kyrkan, även andra relioner
Birgit Hermansson

Carin sa...

Jo, min arbetsplats är i Stadshuset och jag både ser och hör studenterna varje dag den här tiden på året. Jag hör och ser att de flesta har kul på ett högljutt sätt, jag ser att några fått i sig för mycket alkohol men jag ser också att de flesta sköter sig och har just kul.

Självklart måste vi i Stockholm tillåta att studenterna firar att vuxenlivet börjar på det sätt de vill. Men lika självklart är att vi kräver av lastbilsflaksuthyrarna samt ungdomarna att de följer lagar och regler.

Fredrik Gillving sa...

Ok, Carin jag tycker inte annorlunda än du, det är självklart att studenterna ska få fira att vuxenlivet har startat. Är det inte en del av vuxenlivet att man tar ansvar och visar hänsyn mot sina medmänniskor? Om du tycker att studenterna visar exempel på detta så är du fortfarande mer än välkommen till mitt kontor för du behöver uppenbarligen se saken från mitt fönster i så fall. Det som skiljer dig och mig åt är hur vi ser på rätten att fira att vuxenlivet börjat kontra hänsynslöst svineri i form av extrema ljudanläggningar, kastande av ölburkar m.m. på medtrafikanter, nedsprutande av andra trafikanter, m.m. Det är rätt uppenbart att vi har olika syn på rättigheter och skyldigheter, men så är jag ju inte politiker heller. Sedan är jag rätt intresserad av hur lagligt det är att supa sig dyngrak på allmän plats?

Skicka en kommentar