måndag 19 juli 2010

Stöd från Norge till Stadsmissionen?

I dagens ABC nytt berättas att Stadsmissionen skickat brev till den norska statsministern och ber om ekonomiskt bistånd till sin hemlöshetsverksamhet. Detta samtidigt som Stockholms moderata stadshusledning skär ner på socialtjänstens arbete och minskar arbetet mot hemlöshet till att handla om bostad och inte allt det breda stöd som många hemlösa behöver. Allt från skuldsanering, budgetrådgivning och SL-kort har man skurit ner på.

Stockholm kan bättre. Det är skamligt att vi i Stockholm under så lång tid inte kunnat minska hemlösheten. Men det är än mer skamligt att den nuvarande borgerliga majoriteten verkar ha gett upp arbetet.

5 kommentarer:

Andreas Ekman sa...

Spännande inlägg. Men undra om det skulle bli någon större skillnad med en röd-grön allians i stadshuset.
Vad tror du Carin?

Carin sa...

I Stockholm har antalet hemlösa under lång tid varit ungefär lika många. Enda gången i modern tid som vi sett att det skett en minskning som faktiskt syns var under miljonprogramsbyggets dagar, dvs slutet 60-tal och början 70-talet. Så vi har inte heller klarat av att lösa frågan om hemlösheten. Men just nu i Stadshuset drar den moderatledda majoriteten ner på resurser till det som ska stöda personer som av olika skäl hamnat utanför. Genom att minska på anslagen till budget och skuldrådgivning, till Maria Ungdom, kortare stöd på arbetsmarknadsutbildningar och annat. Samtidigt byggs det alldeles för lite, mindre än sen den förra borgerliga perioden och framförallt byggs för få hyresrätter. Utmaningen med att minska antalet hemlösa går alltså i fel riktning just nu och det beror på politiska prioriteringar.

Jag är väldigt ödmjuk till hur svårt det är att möta de behov de hemösa har men jag är helt övertygad om att kunna göra det måste det finnas tillräckliga resurser hos frivilligorganisationer som Stadsmissionen, på kommunens socialtjänst, och det måste finnas tillräckligt med lägenheter.

Vi socialdemokrater hade inte dragit ner på socialtjänsten men jobabt hårt för att den skulle bli effektivare och verkligen stötta de som hamnat i behov av stöttning. Det är mitt löfte inför nästa mandatperiod.

Andreas Ekman sa...

Tack för svaret!

En fråga till som dök upp; vad tycker du om att hemlösa och andra utsatta måste vända sig till sk NGO t ex Sthlm Stadsmission för att ens få ett rum över huvudet?

Tror du att stora organisationer som Socialtjänsten har möjlighet att nå alla dessa människor även om man skulle öka anslagen till dem? Jag ser klara problem med att byråkrati och regelverk gör det betydligt svårare för dem att lyckas.

Carin sa...

Vi behöver både frivilliga organisationer som Stadsmissionen, Kris, Sociala missionen, Röda Korset, Tjuvgods med flera samt den offentliga socialtjänsten. Man har helt enkelt olika roller och en del hemlösa föredrar att gå till frivilligorhanisationer. Men för mig är det jätteviktigt att vi kommunalpolitiker finansierar frivilligorganisationerna för att de är bra ( vilket de oftast är) och inte för att vi bara vill spara pengar.

Jag är helt övertygad om att det inte är antingen eller utan både och, dvs både det offentliga och frivillig organisationer behövs.

Anonym sa...

Hej Carin.

Tack för en superbra blogg!

Tycker den här debatten är väldigt intressant måste jag säga. Jättebra grej av Stadsmissionen att gå direkt till Norge, för här tycks ju inget hända. I alla fall inte så länge som Alliansen får styra.

Jag har surfat runt litegrann och sett att både NRK (på webben) samt Aftenposten.no skriver om detta.

Det man skulle önska är ju att Aftonbladet, DN, Expressen eller SvD skulle ta tag i det här och kontakta Reinfeldt eller någon annan i regeringen för att få en kommentar på det här. Vad tänker regeringen kring att Stadsmissionen tvingas gå till Norges regering för att få hjälp med de hemlösas situation i Sverige?

Det skulle jag i alla fall vara intresserad av att få reda på.

Hälsningar

Thomas

Skicka en kommentar