måndag 16 augusti 2010

Mer tid att leva

Stockholmarna använder mer tid än den genomsnittlige svensken på att vardagspendla. Några exempel:

- Stockholmarna reser ungefär 77 minuter per vardagsdygn i genomsnitt, vilket är
längre än i landet som helhet.

- Stockholmsregionen har landets i särklass högsta kollektivtrafikandel. Mer än hälften av landets samtliga kollektivtrafikresor görs inom länet.

- En arbetsresa med kollektivtrafik i Stockholm är i genomsnitt 16 km och tar 40 minuter.

- Av alla kollektivtrafikresor i Stockholms län görs 58 procent av kvinnor.

Källa: Framtidens transportsystem, RTK

Läs mer om vad Socialdemokraterna i Stockholm vill göra för att genom att utnyttja kollektivtrafiken smartare ge stockholmarna mer tid att leva i dagens DN. Räkna ut hur mycket tid just du kan spara på mertidattleva.se.

Fler som skriver: Kulturbloggen och Robert Noord och Peter Andersson.

2 kommentarer:

Magnus i Stockholm sa...

Men... de här tjänsterna finns ju redan! Vi kallar dem för RUT coh det vill ju (s) avskaffa.

Hur ska de finansieras? Inte av användaren/kunden fullt ut väl? Det vet vi av erfarenhet blir för dyrt. Återstår någon form av subvention, men hur fungerar det med kommunlagen?

P wallin sa...

Carin!
Detta är det hittills sämsta förslag från någon ledande politiker som jag har sett på mycket mycket länge.

1. Jag är ensamstående förälder till tre grabbar. Tvätten inbegriper 28 par kallingar 15 t-tröjor, 5 skjortor 5 par brallor etc./vecka! tvätten väger 10-15 kg och jag har 800 m till t-banan. Vem bär?

2.Jag gör storinköp av mat varje vecka och fyller kyl och frys. För att det skall bli ekonomiskt åker jag till en stormarknad där det är billigt. Hur i hela friden skall jag kunna handla motsvarande och släpa hem från T-banan varje dag?

3. Bredband: Det som förekommer i min dator på jobbet är av hemlig natur. Jag kan följdaktligen inte sitta på en T-bana och skylta med mina elektroniska dokument eller mail. Dessutom är det vid normal restid mycket folk, och jag kan inte gärna stå och jobba med en dator. Om jag vill läsa min jobbmail kan jag göra det hemifrån innan jag går till jobbet. När jag kommer fram, 45 min senare kan jag läsa vidare. Varför bredband då? Dessutom går det att nyttja uppkoppling via telefon redan. Skulle jag behöva läsa något kan jag printa det och dessutom då ha nyttan av att kunna göra anmärkningar i texten. Så vad är nyttan?

4. Butler. Vad skall denne tjänsteande göra och vad kostar han? En normal hantverkare kostar 350-500 kr per timme. Låt oss säga att det kostar 100 kr för 15 min. Vad skall denne man/kvinna göra på 15 min som är värt att betala 100 kr för? Kom med ett enda förslag, tack.

5. Apotek etc. Där jag handlar finns receptfria varor. Hela innerstaden vimlar av apotek. Brevservice finns i mataffären - som inte är inrymd i SL:s hus. Vad ska vi med receptfria mediciner till i anslutning till T-banespärren?
---
Att ta sig till och från jobbet på ca 77 min per dag är inte så farligt. Man kan använda tiden till att läsa en bok, planera sitt arbete, prata i telefon, göra inköpslistor, vila huvudet från allt annat, läsa tidningen, prata med en medpassagerare, etc. Så vad är problemet?

Jag får en känsla av att Du inte har en aning om hur familjeliv och näringsliv verkligen fungerar, eller har Du det??

Du och Din kompis från Nynäshamn har kommit med en lösning på något som inte finns. Det är inte att bedriva politik - det är bara att försöka göra sig intressant. Riktigt tröttsamt.
Tack för ordet.

Skicka en kommentar