onsdag 25 augusti 2010

Sjöstedts ”nordkoreanska” kulturbonus är inget föredöme

Så har ännu en omgång av kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedts införda kulturbonus om ca 6 miljoner kronor delats ut. Bonusen fördelas i förhållande till hur mycket en kulturverksamhet har ökat sina egna intäkter och andelen barn och unga i publiken. På sin blogg berömmer Sjöstedt sig själv än en gång för att skapa tillväxt i kulturlivet och bättre villkor för kulturskaparna. Att hennes bonus ratas av en majoritet Stockholms kulturliv – även av dem som får bonusen – enligt Svenska Dagbladet fortsätter hon att strunta i.

För att konstärligt gestalta den absurda idén med kulturbonus kommer Boulevardteaterns chef Roger Westberg i helgen att spela Hamlet nonstop i tre dagar. Manifestationen är inspirerad av de danstävlingar i 1930-talets USA där arbetarklassen dansade tills de stupade för prispengar. Boulevardteatern spelar redan idag 900 föreställningar i Stockholm och på turné; kan man nu orka med 1000 utan att stupa?

Återigen på sin blogg kallar Madeleine Sjöstedt Bolevardteaterns manifestation för ett ”föredöme” – helt utan ironi vad det verkar. Jag vill liksom DN:s Jonas Thente kalla saker vid dess rätta namn: Sjöstedts påhitt är ”förolämpande bonusslantar till bästa smörjare”, inget annat. Jag är dock inte, som Thente ironiskt föreslår, beredd att lägga de 6 miljonerna på en ölfestival i Kungsträdgården.

Vinner vi valet 19 september ska kommer istället pengarna att användas för att stärka det ordinarie verksamhetsstödet som fördelas efter kvalitetskriterier och inget annat. För 2010 har vi i vår reservationsbudget dessutom förstärkt stödet till det fria kulturlivet med 9 miljoner.

3 kommentarer:

ertigo sa...

Hej Carin,
Det är skönt att veta att ni verkligen företräder er politik och vill att allt ska bestå, inget förändras. Och har det förändrats så kan man alltid återställa. Vem var det nu som sa: "Det är aldrig för sent att ge upp"?

Nåväl, 2 frågor om vad som händer om ni vinner makten tillbaka:
- Kommer ni att återinföra det politiskt tillsatta kulturstödsutskottet i kulturnämnden ?
- Kommer ni att återinföra de politiskt tillsatta biblioteksutskotten?

Vänlig hälsning

Erik Jennische

ertigo sa...

Men, när ska ni publicera kommentarerna egentligen?

Anonym sa...

Håller helt med Carin. Sjöstedt är kulturens dödgrävare. Bra att spela Hamlet då!

Bo E

Skicka en kommentar