tisdag 17 augusti 2010

SL-stationer och centrumanläggningar

Oj vilken debatt det blev om vårt förslag att utnyttja SL:s stationsbyggnader bättre och att vi i Stockholm ska planera var den kommunala servicen finns. Peter Andersson skriver så här:

"I bloggkraft närmar sig väl dagens kommentarer (120 st) om en utökad service för SL-resenärer en bloggbävning som FRA [...] Krasst är det så att vi idag ser en helt omvänd spelplan. En närmast enhällig borgerlig samling för att staten genom att avstå skatteintäkter ska ge stöd åt nya företag i tjänstesektorn. Det sker genom bidraget för de hushållsnära tjänsterna [...]

Svensk företagsamhet är innovativ, har en enastående utvecklingsförmåga, har hög kompetens på medarbetare och har under åren hävdat sig väl i konkurrens med omvärlden. Svensk företagsamhet behöver inte bidrag från staten för att överleva. Däremot gärna en utvecklingskraft också i offentligt ägda bolag som SL som ger utrymme för nya affärsidéer och nya marknader. Utan subventioner."

Själv tycker jag att det allra viktigaste med detta är att SL inte ska låta yta vara tom i tunnelbanehallarna och att Stockholm ska sköta om vår planering bättre. Och vi ska se till att de centrum vi äger ska skötas ordentligt och samarbeta väl med de privata fastighetsägarna. För som tur är så har inte den moderatledda alliansen hunnit sälja ut alla. Men att samarbetet kommer bli svårare i de 10 centrum som Boultbee äger verkar uppenbart.

Att använda det vi äger gemensamt på ett smart sätt tycker jag är klokt. Att sälja utan avtal är dumt.

7 kommentarer:

Anders sa...

Ert förslag visar hur verklighetsfrånvänd politik ni driver och den klassiska socialdemokratiska dubbelmoralen. Städa hemma hos någon är fult men att utföra tjänster i tunnelbanan är bra? Många tog detta som ett skämt men insåg snart att ni faktiskt menade allvar. Hur blir Stockholmarens vardag bättre då dessa tjänster redan finns på marknaden. Vore ju bättre att ni socialdemokrater inser att en lättnad på skattertrycket ökar människors valfrihet och skapar mer tid. Fast det ser ni som ett hot inte en möjlighet!

Nina sa...

Varför går du inte in och kommenterar på DN-debatt? Tror inte många går in på din sida här och kollar.

Nina sa...

Tycker att du kan ha en poäng med att använda T-baneutrymmet men att hämta tvätt där verkar fånigt. Du måste väl se att förslaget får ett löjets skimmer över sig när alla har tvättmaskin hemma! Dagis vill man ju kanske också ha på en lämpligare plats än vid tågspåren. Utveckla idén om du vill bli tagen på allvar! Så tycker jag du ska gå in och kommentera på DN-debatt. Om du/ni vill ha uppkoppling i T-banan (bra idé!) så får ni visa att ni lever i 2010 och använder sådant också.

Carin sa...

Vårt förslag om hur vi vill använda tunnelbanestationerna smartare handlar om hur vi ska få bättre både offentlig och privat service i direkt anslutning till tunnelbanan. Det handlar om tillgång till allt från bibliotek till kemtvätt. Jag tycker att många tunnelbanestationer är dåligt utnyttjade och att det därmed är slöseri med våra gemensamma resurser.

Jag vill gärna hämta låneböcker, kemad tvätt eller göra andra ärenden så enkelt som möjligt. Eftersom jag varje dag kommer till t-banan skulle det vara perfekt att använda detta.

Nina sa...

Det framgår inte riktigt att det är kemtvätt du menar. SAP är ju ett arbetarparti men det man ser framför sig (speciellt om det är kemtvätt du menar) är välutbildad medelklass i närförort som lämnar in sin Filippa K och mer än gärna låter andra fixa sina ärenden. Är det någonstans marknaden har en funktion så är det väl när det gäller småbutiker. Har du varit vid T-centralen, där finns redan ICA och Hemköp, liksom vid de flesta T-bane och pendelstationer.

Carin sa...

Ja, jag har varit vid T-centralen men jag har också varit vid en massa tunnelbanestationer där närservicen skulle kunna bli mycket bättre om vi använder lokalerna bättre. Ett jättetydligt exempel på det är Gullmarsplan men det finns en massa andra ställen.
Och kemtvätt finns på många platser i staden men skulle kunna finnas på fler om de kommersiella lokalerna låg bättre till i relation till hur vi Stockholmare rör oss varje dag.
Den viktigaste poängen med vårt förslag är att utnyttja lokalerna vi redan äger MYCKET bättre för både kommersiell och offentlig service.

Anders sa...

Alla har olika behov och krav, om markanden efterfrågar tjänster så skapas dom av en naturlig efterfrågan. Om SL vill upplåta sina lokaler, vilket dom redan gör idag, så är det väl fritt fram MEN det är inte en politisk fråga. Och behoven styrs inte av vad du Carin vill ha utan av marknaden dvs vi människor med olika behov och krav i livet. Det är svårt för en sosse att förstå, men det går att träna detta tänkande => kurs i marknadsekonomi på närmsta högskola rekommenderas.

Skicka en kommentar