måndag 13 september 2010

Fotbolls-EM 2020 till Sverige och Stockholm

I fredags sparkade jag lite boll med Thomas Bodström på vackra Stockholms stadion. Detta för att uppmärksamma att det borgerliga styret i både regeringen och staden lovar runt men håller tunt när det gäller att ta stora idrottsevenemang till Sverige och Stockholm. Bland annat har man den senaste mandatperioden sett till att Fotbollsförbundet tvingades skrota sin ansökan om Fotbolls-EM 2016. Vi socialdemokrater vill därför att Sverige och Stockholm ska ansöka om Fotbolls-EM 2020 och vi är beredda att ta politiskt och ekonomiskt ansvar för att så ska bli möjligt.

Här i Stockholm vägrade Sten Nordins gäng att delta i ansökan om Fotbolls-EM för damer 2013. Nu ligger Sverige på en finalplats tillsammans med Holland för Dam-EM och om vi vinner när tävlingen avgörs den 4 oktober så får vi stockholmare åka till andra kommuner i landet för att se matcherna. Jag tycker det är ett svek mot damidrotten att huvudstaden inte är med.

Idag måste städer, regioner och regeringar vara aktiva spelare i ansökningar om stora idrottsevenemang. Det handlar framförallt om att visa vilja men också om att våga ställa ut ekonomiska garantier, lån och stöd. Det sägs att Fotbolls-EM 2016 till slut hamnade i Frankrike eftersom president Sarkozy själv flög in till finalomgången och övertalade UEFA.

Fotbolls-EM för herrar är världens tredje största idrottsevenemang. Vid EM 2008 i Österrike/Schweiz noterades 4,2 miljoner besökare som spenderade 3 miljarder kr i direkt konsumtion under de 23 speldagarna. Lägg därtill närmare ackumulerade 5 miljarder tv-tittare från 230 länder. Stora idrottsevenemang är på flera sätt ”en god affär”. Det är ett fantastiskt tillfälle att bjuda idrottsrörelsen och medborgarna på underhållning och inspiration men också att marknadsföra ett land och en stad och skapa ett stort antal nya arbetstillfällen. Man kan inte göra Stockholm till en idrottsstad i ”världsklass” om man inte är beredd att satsa.

Se intervjun i SVT och Thomas Bodströms kommentar i SVT Play eller läs mer på Aftonbladet. Se också Fotbollsförbundets ordförande, Lars-Åke Lagrell, och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth kommentera vårt utspel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar