Skattelagarna har passerat sitt bästföredatum för länge sedan. Med dagens teknik och nya affärsmodeller krävs det lagändringar som följer utvecklingen som sker i samhället. Två viktiga aspekter som blir svåra i dagens läge när det kommer till skatt är delningsekonomi och gigekonomi. Skillnaden är i hur man utför jobben och storleken på dessa.

Delningsekonomi och problemen som uppstår med skattelagarna

Det som händer i dagsläget är att allt fler privatpersoner tjänar extra pengar på alternativa inkomstkällor. Till exempel kan man idag hyra ut sin bostad, köra folk mellan olika platser och mycket annat. Dessa plattformar är kända som Airbnb, Uber och det finns många varianter på liknande lösningar i dagsläget.

Det som blir problematiskt är hur skatten ska betalas ut eftersom man inte har samma arbetsgivare. Om man har samma arbetsgivare behöver man inte betala skatt förrän man uppnått 10.000 kr, vilket kan vara ganska många turer med Uber.

Det finns dock inget som säger att man måste betala skatt om man åker med olika chaufförer för över 10.000 kr och därför har det här blivit ett problem i Sverige. Staten vill ha sina pengar helt enkelt.

Gigekonomi och fördelarna med det

På senaste har nya varianter av delningsekonomi vuxit fram. Det finns nämligen en form där man anställer personer för endast små jobb, så kallade gig.

Den här typen av jobb har blivit populärt i USA med den marknadsledande aktören Taskrabbit, och i Sverige finns det idag en variant som heter Taskrunner. Man kan då posta små jobb som att montera IKEA-möbler eller tvätta fönster, sedan får så kallade taskers, eller runners, buda på jobben.

Den som postat jobbet kan sedan välja en lämplig person för jobbet. Det här är väldigt populärt bland studenter som enkelt kan tjäna extra pengar på att göra jobb som andra inte vill ha. Precis som med delningsekonomi är det problematiskt hur man ska betala skatten och därför finns det flera motståndare till den här formen av jobb i Sverige och i svensk politik.

Andra sektorer som är populära

Att jobba på korta uppdrag fungerar inom många olika områden. Bland annat är catering något som har blivit mer och mer populärt. En anonym person från catering i Stockholm menar att det här är ett nytt sätt på vilket man kan tjäna bra med pengar, hen säger:

“Att kunna bestämma över sin egen tid och hur mycket man ska tjäna är både bra och kul. Det gör att jag i dagsläget har mer kontroll över både min tid och ekonomi.” Det här visar att det finns stor möjlighet för flera andra branscher att också hoppa på den här trenden men det förutsätter att skattelagarna anpassas och gör det mer förmånligt för folk att acceptera mindre jobb.

Om man har frågor eller funderingar kan man vända sig till Skatteverket som gärna svara på frågor och funderingar. Man kan antingen ringa, maila eller chatta med dem.

Kategorier: Blogg