Nästan alla människor har någon gång hamnat i en situation då man behöver pengar omgående. Orsakerna kan vara många, men främst handlar det troligtvis om oförutsedda utgifter eller att man vill göra ett inköp som man inte har råd med för stunden. Det finns många olika typer av lån att välja mellan, men för den som söker snabba och enkla pengar är SMS-lånet den vanligaste utvägen.

Vad är det och hur fungerar det?

Ett sms-lån är en form av kredit som vanligtvis är mycket enkelt att få beviljat. Att låneformen har fått sitt namn beror främst på att det endast krävs ett simpelt sms och sedan har man fått in pengarna på sitt konto. Hur mycket man får beviljat varierar beroende på bank och på den egna kreditvärdigheten, men man brukar säga att det handlar om mindre belopp mellan 1000-10.000 kronor. Man kan ansöka om smslån utan inkomst, helt kostnadsfritt och oftast betalas pengarna ut till låntagaren inom loppet av några timmar. Detta har gjort sms-lånet till ett självklart val för många människor.

För- och nackdelar

Precis som med allt annat så finns det både för- och nackdelar med ett sms-lån. Fördelarna är naturligtvis att det är enkelt att söka, många blir beviljade och att man sedan får pengarna utbetalda på en gång. Nackdelarna är dock i många fall fler. Ett sms-lån har oftast en mycket hög ränta och en väldigt snäv återbetalningstid. Har man inte tänkt igenom sitt lån ordentligt kan man alltså sätta sig i svårare ekonomiska problem än vad man hade från början.

Ångerperiod

Det är inte ovanligt att människor som ansöker om denna typ av lån oftast gör det väldigt impulsivt. I vissa fall kan det handla om alkoholproblem eller spelberoende, där de egna pengarna inte längre räcker till för att fortsätta vid tillfället som önskas. Ju fler skulder man har, desto svårare är det att betala tillbaka, vilket drabbar både samhället och den enskilda individen. På senare tid har det talats väldigt mycket om att införa en ångerperiod för människor som ansöker om sms-lån. Det ska med andra ord finnas möjlighet för individen att ångra sin skuld, förutsatt att pengarna ännu inte har betalats ut till det angivna kontot. Finland är ett land som redan har införskaffat denna ångerrätt och ger sina låntagare möjlighet att ångra sig inom loppet av 24 timmar. Vid den första ansökan kan man alltså bevilja lånelöftet om så önskas, men får därefter ytterligare en chans att neka eller acceptera att beloppet betalas ut. Detta ska förhindra människor från att ansöka under påverkade situationer eller helt enkelt ge möjlighet att tänka till en extra gång.

Sammanfattning

  • Enkelt och kostnadsfritt att ansöka.
  • Lägre belopp (100010.000 kronor) som betalas ut direkt eller inom loppet av några timmar.
  • Snäva återbetalningstider och hög ränta.
  • En ångerperiod har införts i Finland för att ge människor chansen att ångra sin ansökan och eventuella utbetalning.
  • Ångerrätt bör införas i Sverige för att förhindra att människor sätter sig i svåra skulder och får ekonomiska problem.
Kategorier: Blogg