De svenska sms lånen har fått en så pass stor genomslagskraft att de har blivit berömda i stora delar av världen. Men genom de kvicka snabblånen har också baksidor uppstått som har gjort både låntagare och myndigheter tveksamma till hur företagen har marknadsfört dem. Snabblån och sms lån som de också kallas, har länge varit en desperat åtgärd för folk som hamnat i tillfällig ekonomisk knipa och därtill tål det att tilläggas att även människor som egentligen inte varit i alltför stort behov av pengar, ändå har tagit del av lånen för onödiga utgifter och så vidare. Dock har de inte varit tillräckligt uppmärksamma på den höga räntan som kan överstiga flera hundra procent.

Förändring av regler sätter stopp för oseriösa långivare

En glad nyhet för den som i alla fall funderar att ta företagslån utan UC är att de smått tjuvaktiga metoderna för att locka låntagare in i lånefällan, nu har setts över och fått företag som sysslar med sms lån, att strama åt sina räntesatser, kostnader och marknadsföringsstrategier. Lagen som trädde i kraft 1:a september 2018, innebär flera saker.

  • Räntetak – krediträntan samt dröjsmålsräntan får inte vara högre än 40% av referensräntan
  • Marknadsföringsknepen ska ske med måtta och informationen måste vara sakligt baserad
  • Lånets totala kostnad får inte överstiga lånets ursprungsbelopp, vilket innebär att ett lån på 1000 kronor får inte kosta mer än 2000 kronor i slutändan

Anledningen till att man nu vidtagit åtgärder gentemot sms-långivarna, är att allt fler yngre (men även pensionärer) har hamnat hos Kronofogden och i vissa fall också blivit lurade att ta lånen utan att få reda på konsekvenserna innan beslutet togs. Detta kanske kan anses som brist på ansvarstagande enligt många låneinstitut, men för att då få till stånd en balans, så har regeringen nu infört dessa regler så att både långivarna och låntagarna har möjlighet att tänka till lite.

Ytterligare initiativ att vänta?

En del personer som är insatta i området menar också på att det kan tillkomma ytterligare åtgärder som får personer som tar lån att tänka efter en extra gång innan de tar ut pengarna. En sådan handling kan vara att avsätta en period mellan ansökningens godkännande och utbetalningen av snabblånet. Detta har benämnts som en ”cooling off” period, där låntagaren inte får lånet på stubben, utan vackert får vänta någon dag eller två innan pengarna blir tillgängliga. Detta hoppas man, kommer att få folk att utvärdera om han/hon egentligen behöver lånet. Det kan också vara ett smart drag för att förhindra impulsköp och liknande.

Kreditprövning och hårdare tag

Som en annan skärpning, har också kreditprövningen kommit att inkluderas i eventuella åtgärder. Hos många långivare tar man inte ens hänsyn till om personen i fråga har betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden, och menar istället att man ser till helheten hos individen. Dock har det visat sig att personer som tar för vana att inte återbetala sina skulder, får ännu högre skuldsättningsgrad hos fogden, genom att tänka att ett lån mer eller mindre spelar ingen roll i den allmänna konkursen. Detta innebär således inte att kreditgivare tvunget måste använda UC, men de får inte brista i sina rutiner